Aflevering 10: Kayakvissen met Ton de Jonge

Ter begeleiding van de aflevering over Kayakvissen met Ton de Jonge vind je hier een checklist voor het vissen met een kayak ; geschreven door Ton de Jonge zelf! 

Beste Kayakers,

Het kan de beste overkomen maar overkom je het dan is het best vervelend, vergeet je telefoon of vergeet je een fles water mee te nemen of erger je gaat vissen en je vergeet je trappers mee te nemen als je een trap KayaK hebt , denk niet mij gebeurd dat nooit, eens gebeurd het jou ook vandaar een check lijstje wat moet je altijd bij je hebben, gedeelte is dit ook jaargetijde afhankelijk.

Ik neem mee als ik ga vissen:

1)            Een kayak

2)            Peddels ( borgen aan de kayak)

3)            trap installatie( borgen aan de kayak)

4)            vervoer stel/karretje

5)            monteer minimaal 3 stukken touw op de kayak ( 1 stuk  5 meter voorop de kayak, 1stuk 5 meter achterop de kayak en een stuk 5 meter midden op de kayak, bevestigingstouw vastzetten aan reddingsvest)

6)            Reddingsvest ( borgen aan de kayaktouw)

7)            Een reflector met lampje als je ook nachts wil vissen, overdag  mag ook een vlag op een stok zijn

8)            Een ankersysteem neem anker van 2,5 kg en zorg dan je een stukje ketting aan het anker monteert en knoop daar een lijn aan van 2 mm dik ik zou willen adviseren minimaal 50 meter lijn en wikkel deze op een sample opwind systeem monteer een drijverboei aan je hoofdlijn .

9)            Vergeet vooral niet om alle losse dingen met een touwtje vast te zetten op de kayak zodat je ze niet zal verliezen als ze los liggen in je kayak

10)         Neem een paar simpele waterschoenen mee je kan in Zeeland Japanse oesterschelpen tegen komen

11)         In de wintermaanden is een droogpak aan te raden, in de wintermaanden is aan te raden om warme ondergoed te dragen met een ruim zittend kleding laag onder je droogpak te dragen vergeet geen warme sokken te dragen en denk aan je handen deze koelen heel snel in de wintermaanden

Uiteraard vergeten we nooit om onze vispas mee te nemen

Dit zijn de tips voor de kayak, nu de visuitrusting zoals wij die meestal gebruiken: Neem hengels mee die ongeveer 1,80 cm lang zijn en gewichten kan verzetten van 20 – 40 gram dat is zwaar genoeg voor de meeste visserijen die we doen. De aantal hengels laat ik in het midden maar de meeste nemen er nooit meer als 3 de derde hengel kan langer zijn voor als je op haai wil gaan vissen langer als 2,5 meter zou ik niet gaan zorg dat je met die hengel ongeveer 80 gram kan wegzetten dat moet genoeg zijn.

We gebruiken molens uit de 1000 serie voor de 1,80 hengels voor de haai visserij zou ik een iets zwaardere molen nemen, we vissen met max 10/100 gevlochten lijn dat is sterk genoeg je hebt dan een trekkracht van .14,8 kg zet op de hoofdlijn een stuitje.

Wij vissen op 2 manieren op het water de ene manier is voor anker en de andere manier is driftend,

Driftend vissen dat is dat je drijvend over een beoogde vis stek laat drijven, daarna weer terug varen naar het begin plek waar je vis vermoed deze visserij wordt veelal gebruikt op de Zeebaars maar ook op haring en op steenbolken hier gebruiken we een jo jo systeem met een visgewicht van ongeveer 40 tot 65 gram.

Ankerend vissen dat mag duidelijk zijn dan gaan we voor anker, vier altijd minimaal 2 x de waterdiepte en in ondiepe stukken liever 3 maal de waterdiepte, we vissen meestal up-tide en heb je ook niet altijd zware visgewichten nodig denk hierbij aan gewichten van rond de 100 gram en als het heel hard stroomt 140 gram wel ankergewichten gebruiken.

Leefnet, in de zomermaanden raad ik aan een koeltas die je koopt bij de super en als je lege melkpakken vult met water en in de vriezer stopt heb je een heerlijke koele plek om je gevangen vis koel te houden

 

 

Wat hebben we aan klein materiaal nodig;

2 paternosters, 1 haringlijntjes , 1 makreellijntje, 1 paternoster met stalen af houders voor op de haai2 met stalen onderlijn kleine Toby lepels, 2 drijvende pluggen, en wat shads , klosje lijn 30 lb verder wat haken, wartels , kralen , stuitjes, 2 dobbers rond de 30 gram, als je s ’nachts wil gaan vissen op zeebaars neem dan ook wat breekstaafjes mee, er zijn er die je op je hengel kan monteren als je op de tong wil vissen. Voor s ’nachts te gaan vissen neem dan een oplaadbare hoofdlamp mee, daar zit ook een lichtje op de achterkant vast dat is handig zodat de mede vissers kunnen zien waar je bent als je aan het vissen bent. 1 hakensteker, 1 mes en een telefoon en in de zomermaanden zonnebrand factor 30 of meer een goeie zonnebril en een pet liefst met een klep eraan om je oren af te dekken Doe deze spullen allemaal in een waterdichte doos die je vastmaakt aan de kayak.

Neem wat kleine bakjes bv paddenstoelbakjes mee aan boord voor je aas en een bakje voor als je moet plassen! In de zomermaanden raad ik je aan trek een overhemd aan met lange mouwen als de zon schijnt op het water kan je heel snel verbranden.

Visgewichten, ik spreek expres over visgewichten daar ik niet vis met lood, ik vis namelijk loodvrij we vissen en gebruiken de volgende gewichten

4 x 25 gram schuifgewicht voor dobbers zeebaars

4 x 40 gram driftend vissen

4 x 65 gram driftend vissen

4 x 100 gram ankerend vissen

4 x 140 gram ankerend vissen

Visfinder; een visfinder is bijna onmisbaar attribuut vandaag de dag, als je van plan bent er een aan te schaffen neem er dan een waar ook de kaart van de Nederlandse viswateren in kan worden afgelezen. Tot voor een paar jaar geleden was een waterkaart aanschaffen een dure geschiedenis, tegenwoordig kan je de Nederlandse waterkaarten al aangeschaft worden voor ongeveer 150 euro. De veiligheid van die kaarten bestaat uit 2 delen een deel is dat je altijd weet waar je vaart dat je kan zien waar de dieptes en ondieptes zijn waar je vaart en waar je naar toe gaat. De andere kant van het verhaal is; als je nachts vaart je in het donker dat je kan zien waar je gevaren hebt en dat je weer terug kan komen vanwaar je vertrokken bent, dit geld ook voor als je onverwachts in de mist terecht bent gekomen

Er kunnen best nog wat dingen zijn die ik vergeten ben die kan je naar eigen inzicht verder aanvullen