Aflevering 10: Dobber Rob

Aflevering 10 gaat helemaal over dobbers, maar niet zomaar dobbers: die van Dobberrob! Wil je direct een prachtige dobber bestellen? klik dan hier of op een van de afbeeldingen.  

Rob aan het werk tussen een indrukwekkende verzameling dobbers. 

Luister de aflevering nu op Spotify! 

De dobbers

Voorafgaand aan het interview heeft Rob ons een aantal foto's toegestuurd van zijn dobbercollectie. Dit is een unieke collectie dobbers waar een heel dorp een leven lang mee zou kunnen vissen. Beelden spreken meer dan woorden dus hierbij een paar prachtige plaatjes van deze unieke collectie. 

Glasvezel dobber 

Deze unieke dobber is door Rob ontwikkeld, we weten het niet zeker maar wellicht was dit destijds de eerste met batterijen verlichtte dobber. Achteraf gezien vond Rob deze dobbers te zwaar om effectief mee te kunnen vissen, maar innovatief was het wel! 

Vissen als Dobber Rob 

Rob heeft veel ervaring met karpervissen, voornamelijk het bejagen van de karper met een dobber. Tijdens het interview met Dobberrob hebben wij gevraagd wat nu eigenlijk de beste techniek is om karpers te vangen met een dobber. Hieronder staat een stappenplan hoe je volgens Dobberrob het beste een karper achter de schubben kan komen. 

Stap 1: Koop een dobber bij Dobberrob 

Dit is het advies van Onder de Oppervlakte en niet van Rob zelf, je kunt natuurlijk ook gewoon jouw eigen dobbers gebruiken. 

Stap 2: Koop een goede hoeveelheid kippenvoer 

Bij voorkeur gebruikt Rob kippenlegkorrels van 4mm, door deze korrels te gebruiken ontstaat er een wolk waar de vissen snel op af komen. Karpers zullen de voerdeeltjes proberen te filteren en daardoor blijven zij veel langer azen dan bij particles (stukken voer zoals mais en boilies). Als jij dan jouw haakaas een goede broodvlok of maiskorrel er tussen legt is dat voor een karper als een lot uit de loterij!   

Stap 3: Maak 15 voerplekken (onthoud ze allemaal) 

Wees zo stil mogelijk en voer twee handjes kippenlegkorrels per stek. 

Stap 4: Wachten en Schoenen uitdoen 

Als je bij stap 4 bent aangekomen wordt de strategie van Rob nog unieker. Wacht eerst 30 minuten voordat je gaat vissen zodat de vis met vertrouwen en zonder gestoord te worden kan gaan azen. Doe vervolgens je schoenen uit...... WAT? ja doe je schoenen uit, Rob vist vaak op zijn sokken zodat hij minder geluid maakt en de vis hem niet kan opmerken. Ga vervolgens elk plekje 5 minuten bevissen: vang je dan ga je door, vang je niets dan ga je naar de volgende plek. Deze vrij unieke aanpak kan veel vis opleveren, Rob vangt zelfs zo veel karper dat hij soms voorbijgaande kinderen een vis voor hem laat binnenhalen; hij heeft er immers toch al zat gevangen. 

Winter vissen met Dobber Rob 

Dit is een stuk dat Rob geschreven heeft over het wintervissen op karper. Een motiverend bericht voor iedereen die niet van de winter houd. 

 

"Hallo allemaal zeker allemaal de hengels opgeborgen tot het voorjaar, Nou ik kan een ieder verzekeren dat er in Parken en sloten in iedere plaats of Dorp, toch noch velen karpers kunt vangen.

 

Nu ik hoop er iedereen van te overtuigen  dat het best wel leuk om in de winter  te vissen, zodra het vissen gaat aflopen in de herfst  gaan er minder mensen naar de waterkant, want het water wordt kouder en de vis aast minder dus zwemt ook niet zo aktief meer. Als je in het najaar gaat vissen  wil een iedereen  het liefst meerdere vissen vangen, Dus als het water dan kouder is geworden en je er dan een vangt op die stek  begrijpt dan wel, Dat de plek verstoord is en de vis dat er in de buurt is niet zo snel meer terug komt. En dan gaat een iedereen maar snoeken en lopen ze aardig wat slootjes af om een paar snoeken te vangen  maar waarom zal je het niet omdraaien en zo op de karper gaan vissen.

 

Als je karper wild vangen zal je velen voerplekken moeten maken   ikzelf vist altijd met kippenbix u begrijpt al dat is voer voor de kippen gooit op iedere plek die u maakt  twee handjes voer neer en merkt de plekken dat geeft zelf vertrouwen  dat je goed vist . gooit niet op plekken waar je de bodem ziet  laat de stekken dan een uur met rust neem dan een buigzame hengel waarmee je de klap mee op kan vangen als je een karper vangt vist in de winter altijd met een vlokje brood dus ook geen zware haken,  gebruikt dunne haken want het vlokje moet een beetje zweven en niet dat het door een zware haak het in bodem weg zakt .

 

Als je zo gaat vissen  zorg altijd voor een soepele hengel en 0.20 of 22 mm lijn en natuurlijk een lichte dobber want daar mee zie je natuurlijk alles.

 

Als de bix een uur gelegen heeft en helemaal stof geworden is vist dan de plek af zorg  dat precies op de plek vist waar je het voer gegooit hebt  dat speelt een belangrijke rol  en vist heel scherp je zal zien dat het werkt als ik het heel eerlijk mag zeggen vind ik het beter  als in de zomer er wordt minder gevoert minder gevist dus de druk is van de ketel dus alles is voor Bassie verder wens ik u  veel vis plezier toe ."

Twee dobbers van Dobberrob in actie! 

Rob op TV 

Rob is eerder op TV geweest, bij VIS Ik Vis. Hier kun je de uitzending bekijken.