Goedkoop vliegbinden

Artikel door: Mathijs 

Vliegbinden voor het vliegvissen is een fantastische hobby in een hobby. Vaak wordt echter door beginnende vliegvissers gedacht dat dit heel erg moeilijk en duur is. Niets is minder waar, mijn advies: Koop een simpele vice, een bobbin, wat garen en goede kwaliteit haken. De rest? Dat kun je overal en nergens vandaan halen zonder dat het veel hoeft te kosten. 

Waar zijn vliegjes van gemaakt? Eigenlijk bestaat een vliegje maar uit een paar verschillende materialen. Een haakje, mogelijk een gouden kopje zodat deze op een Nymph lijkt en het materiaal. Je kunt in vliegviswinkels allerlei soorten materiaal vinden, maar bij elkaar wordt het snel duur. Je kunt ook zelf materiaal vinden in de natuur, veren en vachten liggen gewoon op de grond. Ook kun je stoffen gebruiken of bijvoorbeeld het materiaal dat uit de filter van de wasdroger komt. Pas bij veren uit de natuur wel op dat je niet veren neemt met schimmel, laat ze bijvoorbeeld een paar weken liggen om te kijken of de veer in tact blijft. 

Dubbing is heel goedkoop, als je een doosje koopt kun je dat al snel een paar honderd vliegen mee binden. Het materiaal om de vlieg te laten drijven was geloof ik een stukje vlassig touw, zodra je dit invet met olie of vaseline blijft de vlieg prima drijven. 

Het koperdraad op deze nymphen komt niet van een hengelsportzaak dit is gewoon koperdraad uit een hobbywinkel. De pauwenveren lagen ergens op de grond bij een kinderboerderij. Ik maak vaak meerdere van dezelfde soort vlieg, als ik er een verspeel maar daar wel op gevangen heb kan ik altijd met een succesvolle vlieg verder vissen. Deze nymphen zijn extreem zwaar voor een #5 en zinken keihard: een purist zou zeggen dat ik een jigheid aan een vliegenlat heb gebonden maar vangen doen ze zeker!  

Zoals je ziet ben ik een groot van van Nymphen, dit komt omdat ik vaker in nieuwe gebieden ga vliegvissen en ik vind Nymphen fijner om een water te leren kennen dan de droge vlieg. 

Dit is een kunstwesp, een droge vlieg die een wesp moet imiteren. Dit is een "dure" vlieg van alleen maar "vliegbind materiaal" dit soort vleugelmateriaal is bijvoorbeeld wel lastig te vinden in de natuur dus voor sommige vliegen moet je wel wat investeren. 

Dubbing, het basismateriaal van veel vliegen. Een doosje kost 3 euro en je kunt er zeker 50 vliegen van binden. Bovendien vangen simpele vliegen niet slechter dan bijzondere wesp imitaties en dergelijken. 

Omdat het binden een hobby binnen een hobby is verzamel je al snel een enorme voorraad vliegen. Ik kan hier zeker 10 jaar mee vooruit, maar elke winter denk ik weer dat ik nog 100 nieuwe vliegen nodig heb. (links: Nymphen, rechts: Droge vliegen, Midden: Streamers. Voor: een hele fazantenvacht, deze kocht ik voor 10 euro en ik bind er al 8 jaar mee) 

Het bewijs dat rovers over de hele wereld houden van dit soort nymphen

In deze snelstromende rivier waren de zwaren nymphen erg handig

Amerikaanse panfish is super makkelijk te vangen aan sterk glimmende en kleine vliegen 

Of het nu Luxemburg is of Amerika ik blijf vissen met mijn eigen vliegjes!