Messen

Tijdens het vissen gebruikt bijna elke visser wel een mes. Messen zijn heel nuttig voor het afsnijden van lijn, bewerken van aas of het snijden van reepjes vis. Messen zijn al duizenden jaren lang gereedschap dat de mens gebruikt. De eerste messen werden gemaakt van steen in het Paleolithicum oftewel de oude steentijd. Dit omvat de tijd van 2,5 miljoen jaar tot tienduizend jaar geleden. Inmiddels is de techniek waarmee messen worden gemaakt ver vooruit en zijn er geweldige messen beschikbaar. Als je een ferfent visser bent is het vaak de moeite waard om te investeren in een goed mes. Voor de meeste mensen zal dit een zakmes zijn. In dit artikel gaan wij dieper in op wat nou een goed mes is voor het vissen.

Messen en de wet

Het dragen van een mes is aan regels gebonden. In Nederland zijn de regels niet overal hetzelfde en zijn ze niet overal duidelijk. Doe zelf goed onderzoek voordat je een mes aanschaft voor het vissen. Wij geven alleen advies over wat goede messen zijn maar sporen u niet aan om deze te kopen, dragen en gebruiken.

Beste vaste mes voor vissen = Mora compagnion heavy duty (+/- 18 euro)

Mora knives is een messenfabrikant uit Zweden. Mora maakt fantastische robuste outdoor messen. Met een Mora mes kun je nagenoeg alles, van aasvis snijden tot het omhakken van kleine bomen. Mora messen zijn niet mooi afgewerkt, maar alles draait om bruikbaarheid en kwaliteit. De handvaten zijn fantastisch vormgegeven en zijn heel comfortabel. Deze messen gaan makkelijk 15 jaar mee als je er geen bomen mee omhakt.

Luxe vaste mes voor vissen = Cold steel Drop Forged Hunter

De drop forged hunter van cold steel is een kwalitatief beter mes dan de Mora, het is mooi afgewerkt en je krijgt er een mooie schede bij. Een groot voordeel van de drop forged hunter is dat hij uit een enkel stuk staal bestaat. Losse troep kan dus niet in je handvat terecht komen waardoor je het mes goed schoon kunt houden.

Beste zakmes voor vissen = QSP penguin (+/- 30 euro)

Mocht je in een woonwijk willen vissen is het niet zo verstandig om met een groot outdoormes rond te lopen. Je kunt dan gebruik maken van een klein opklapbaar mesje zoals de QSP Penguin. Dit zit er een stuk minder bedreigend uit maar kan de meeste taken alsnog goed uitvoeren. Het lemmet is van D2 staal dit is erg hard staal maar kan gaan roesten, het is dus wel belangrijk dat je het mes droog bewaard als je niet aan het vissen bent.

Luxe zakmes voor vissen = Cold Steel Code 4

De Cold Steel Code 4 is een zeer populaire serie messen. Het zijn kwalitatieve messen die erg lang mee gaan. De Code 4 is wel wat groter dan het mes hierboven. Als je het belangrijk vind om een klein mes te hebben kun je de Cold Steel Code 4 beter laten liggen.

Fileermessen 

Als je vis vangt en deze wil opeten, moet je die schoonmaken en afhankelijk van de vis ook fileren. Berkley maakt hele goede en handige fileermessen. Zelf gebruik ik al jaren een Berkley mes, deze zijn van een zacht staal waardoor je ze makkelijk kan slijpen. Ook zijn de messen van Berkley lekker soepel en dat heb je echt nodig voor het fileren van vis. 

Houd je messen scherp 

Geen enkel mes blijft scherp als je deze gebruikt. Om je messen snel en gemakkelijk bij te kunnen slijpen aan de waterkant gebruik k een Worksharp Guided Field Sharpener. Klein, veelzijdig en makkelijk in gebruik.