Snorkelen/freediven (De ultieme fish finder) 

Het vinden van vis is een uitdaging. Sommige mensen gebruiken een fish finder als zij bijvoorbeeld op een boot gaat vissen. Maar wat ook een mogelijkheid is: Snorkelen. Het klinkt misschien gek maar als je echt vaak op een stek gaat vissen en het water is helder... ben ik er van overtuigd dat snorkelen de beste manier is om die stek te leren kennen. Een kleine disclaimer: Ga nooit alleen snorkelen, ga nooit alleen freediven en ga uberhaupt niet freediven als je daar geen ervaring mee hebt. 

Wat heb je nodig? 

- Een snorkel 

- Een duikbril 

- Wetsuit als het water koud is 

- Vinnen 

- Handschoenen 

Op de foto hierboven zie je een snoek tussen het riet liggen. Deze foto is gemaakt op de Maarscheveense plassen en ik vond het prachtig om te zien dat deze snoek zich totaal niet aan mij stoorde. Dit beestje van een centimeter of 50 bleef gewoon liggen. Ook vond ik het leuk om te zien dat hij echt strak tegen het riet aan lag, wat ik dus leerde is dat het vissen langs obstakel echt strak langs obstakels moet zijn. Snoeken zwemmen in mijn ervaring niet vaak meer dan 50cm om een aasvis te pakken. 

Deze foto is mooi omdat je kunt zien hoe slecht zichtbaar de voorntjes zijn voor ons onderwater. Licht kunstaas op een zandbodem ziet er dus heel natuurlijk uit, maar is wel slechter zichtbaar overdag. 

Tja... Afval kom je helaas overal tegen. Normaal neem ik afval altijd mee als ik het vind langs de waterkant maar deze winkelkar van 5-6 meter diepte halen was te moeilijk. 

Een school grote brasems, deze kwamen zo snel voorbij dat ik de halve school er niet op staat. Toch vond ik het interessant om te zien dat deze school brasems zo snel voorbij zwom. Ze leken echt rond te schuimen op zoek naar een betere plek om te vertoeven. Ze zwommen op half water en niet strak langs de bodem. Ik lag op een meter of 4-5 en keek naar boven, toen zag ik deze prachtige school voorbij zwemmen. 

Deze dikke metersnoek lag heel diep, ik heb met photoshop de foto bewerkt om nog iets zichtbaar te krijgen. Een mooie foto is het niet maar deze snoek lag op zo'n 5 meter diepte vlakbij een afgrond. Toen hij mij zag zwom hij rustig de diepte in, ik had niet meer genoeg lucht in mijn longen om hem achterna te gaan. Ik vond het interessant om te zien dat hij precies op het begin van de helling lag, achter een enkele rietstengel. 

Voordat ik begon met het observeren van baars onderwater dacht ik altijd dat scholen bestonden uit 10 tot 30 baarzen maar in de praktijk kom je onderwater soms wel scholen van 100 baarzen tegen. 

Ja zo kijk je dan, als je je realiseert dat iemand dit in zo'n prachtig water heeft gedumpt. 

Conclusie 

Het observeren van vis onderwater is bijzonder leerzaam, vissen zijn niet zo bang voor snorkelaars en je kunt ze vaak gewoon rustig bekijken. Als je leert van het gedrag van een vis terwijl je hem bekijkt kun je hen daarna ook beter vangen. Doordat ik deze snoeken stil zag liggen snap ik het gezegde "Snoeken is zoeken" de meeste snoeken blijven heel lang op een plek hangen. Het voeren op Brasem werkt! Ik merk vaak dat na 30 minuten tot 60 minuten de brasem op mijn stek zit. Nu snap ik dat, dit soort scholen brasem zwemmen gewoon rond totdat ze wat interessants zien. Omdat ze op half water zwemmen en niet strak over de bodem ga ik vaker gebruik maken van een meer "wolkend" voer.