Steenbolk eten

Steenbolk (Trisopterus luscus) is een prachtige vis en lijkt het meeste op een soort mini Pollock. Het is een vis die vaak tussen de rotsen leeft in de zee en er wordt nagenoeg niet commercieel op gevist. Er geld ook geen minimum maat voor Steenbolk, uiteraard is dat geen reden om alles mee te nemen. 

Zwemblaas problemen

Soms vang je tijdens het zeevissen gewoon een Steenbolk, of je het nu wilt of niet als je met zagers vist is de kans groot dat je een keer een klein Steenbolkje vangt. De meeste zeevissers vinden er niks aan om een Steenbolk te vangen en gooien ze direct weer terug. Als je op grote diepte vist 10+ meter dan kan het gebeuren dat de zwemblaas van de Steenbolk scheurt waardoor hij geen overlevingskans meer heeft. Dit scheuren van de zwemblaas komt door het grote drukverschil van -10 meter naar buiten het water. Ik ving zelf ook vaker Steenbolk en vond het zonde om elke Steenbolk aan de meeuwen te geven, ook vond ik het zonde om ze als aas te gebruiken en besloot ik om er eentje mee naar huis te nemen. 

Het schoonmaken van een Steenbolk is simpel. Maar ik zou toch adviseren om deze vis niet te fileren maar hem in zijn geheel te bakken. Omdat de visjes vaak klein zijn verspil je te veel vlees dat tussen de graatjes ligt met fileren. 

Dit is een stukje gebakken Steenbolk, vers uit de zee! Met asperges en gebakken aardappel. Een smakelijke verassing!