Dieptekaarten

Op dieptekaarten kun je makkelijk zien hoe diep een water is. De webapp van navionics heeft alles wat je nodig hebt. Klik op de link hieronder om er heen te gaan. Wel moet je linksonderin op het sonar teken klikken en sonar selecteren (lijkt op een omgekeerd wifi logo).

https://webapp.navionics.com/?lang=en#boating/mapOptions@13&key=gzq%7CHus%7C%5D 

Het in kaart brengen van de diepte op jouw stek is van groot belang. De kaart hieronder geeft bijvoorbeeld weer dat deze plas extreem diep is. Een pas van 40+ meter diep is uiteraard wel een uitzondering.

Vier stekkeuze factoren 

Uiteraard is diepte alleen niet een factor waarop je een stek kunt baseren. Het is raadzaam om een combinatie van factoren te gebruiken die je met redelijke zekerheid kan bepalen. Uiteraard zijn er 1000 factoren die meespelen in het vangen van een vis, maar wij houden altijd een factoren aan bij het vissen op alle zoetwatervissoorten. Diepte, Watertemperatuur, Seizoen en Stroming. In het onderstaande ruit geven wij een voorbeeld bij elk van deze factoren. 

 

Watertemperatuur speelt een belangrijke rol bij het vissen, zo ook het zuurstofgehalte en eventuele stroming.

Diepte/bodemverloop 

In het midden van de winter is merkbaar dat vissen vaak dieper gaan liggen, dit is mede omdat het water op de diepe plekken nog "warm" is terwijl de bovenste waterlaag bevroren is.  

Zuurstof

Zuurstof is essentieel voor vissen, door hun kiewen nemen zij deze belangrijk stof tot zich. Hoe meer zuurstof hoe actiever de vis kan zijn, te weinig zuurstof en de vis zal minder actief worden. Daarom vang je soms in de zomer op hete dagen weinig terwijl een regenbui wonderen kan doen; meer zuurstof in het water brengen waardoor de vis actiever wordt. 

Watertemperatuur

In het voorjaar bijvoorbeeld willen veel vissen zich graag opwarmen als de zon doorkomt, omdat de bovenste waterlagen eerder opwarmen is daar vaak vis te vinden overdag. In het midden van de winter is merkbaar dat vissen vaak dieper gaan liggen, dit is mede omdat het water op de diepe plekken nog "warm" is terwijl de bovenste waterlaag bevroren is.  

Situationele factoren

Dit hangt sterk af van het water waar je in vist. Maar zie je bijvoorbeeld een brug? Een dam? Een duiker? grote kans dat er een vis is die dat object als schuilplaats gebruikt of juist om vanuit te jagen. Ook stroming maakt heel veel verschil maar dat behandelen we in een volgend artikel