Ridgemonkey Bivvy Lite Elite IR

Deze review is onafhankelijk en niet gesponsord.

Elke nachtvisser weer dat een bivvy light bijzonder handig is. Recentelijk hebben wij de meest luxe bivvylight van Ridgemonkey gekocht voor €60.- dit is de Ridgemonkey bivvy elite IR.

De Ridgemonkey bivvy lite elite IR in actie tijdens een nachtvissessie. Een hoop troep in de tent maar genoeg licht om een rig te knopen.

Bouwkwaliteit
De lamp ziet er van een afstand luxe uit en voelt redelijk gewichtig aan. Als je dichterbij kijkt vind ik persoonlijk de bouw kwaliteit minder. Er zit best wat ruimte tussen de naden van het plastic, en de hele lamp blijft van plastic. Ook de ontvanger is niet echt waterdicht dit is een gemiste kans voor een duurdere bivvy light. Een simpel rubberen ringetje bij het batterij klepje had al veel verschil gemaakt. De lamp zelf blijft echter los maar deze klikt zich vast middels een magneetstrip die wordt meegeleverd. De magneetstrip is los en moet je zelf in de bankstick adapter plaatsen, het is mij niet helemaal duidelijk hoe Ridgemonkey dit voor zich ziet aangezien de magneetstrip er zelf gewoon uit valt. Ik heb met tape de magneetstrip vastgeplakt en ga deze later nog vastlijmen. Als je voor €60.- een lamp koopt is het echter wel een beetje gek dat je zelf moet gaan hobbyen op de accessoires te laten werken. Wel is het ontwerp op zich heel goed bedacht, je kunt de lamp in de bankstick laten zitten maar als je hem nodig hebt kun je hem er gewoon uit pakken om iets anders te belichten. Het zelf moeten vastzetten van de magneetstrip is gewoon wat vreemd.

De lamp is waterdicht en heeft vier led lampjes aan de zijkant die het batterijniveau aangeven. Persoonlijk vind ik het een beetje een kunstmatig "kwaliteitsverschil" tussen de drie versies van deze lamp. De andere (goedkopere) bivvy lights zijn niet waterdicht en hebben geen batterijniveau meter. Het waterdicht maken is echt een kwestie van enkele rubberen ringetjes plaatsen, ik vind het altijd een beetje flauw wanneer een fabrikant op deze manier een productlijn maakt. Qua productiekosten zijn deze apparaten vrijwel gelijk maar in gebruik worden dit soort onhandige verschillen gecreeert om toch verschillende prijsklasses te maken. Waar je dat ook vaak ziet is bij lineups van verschillende molen fabrikanten, een voorbeeld is shimano met de 8000D serie en de 8000 Oceanic serie die zijn ook 98% identiek. Er zijn dan een paar onderdelen van mindere kwaliteit wat eigenlijk niet hoeft.

De afstandsbediening is niet waterdicht, de knoopcel ligt in een plastic la waar water dus gewoon naar binnen kan. In hoeverre dit hierdoor kapot kan gaan weet ik niet, maar de meeste printplaten kunnen niet zo goed tegen water en condens in een tent. Wat mij betreft een gemiste kans.

Gebruik
De lamp is bijzonder handig, zeker omdat deze geleverd wordt met een bankstick adapter. Hierdoor kun je de lamp op een bankstick schroeven maar er ook makkelijk even uit te pakken en terug te zetten. De afstandsbediening werkt zoals de naam (IR) doet vermoeden met Infrarood. Radio was in dit geval handiger geweest want je moet de afstandsbediening echt op de lamp richten anders werkt het niet. Dit is niet heel erg maar het doet wel iets af aan het gebruiksgemak van een lamp met afstandsbediening. Eerlijk gezegd vind ik het vreemd dat in 2020 bijvoorbeeld geen bluetooth wordt toegepast of ten minste een afstandsbediening met radio.

Lichtopbrengst
De lamp heeft drie kleuren, wit, groen en rood. Zelf gebruik ik heel veel rood licht omdat dit nachtzicht niet verstoort. Zodra het nacht is worden je pupillen groter waardoor er meer licht in kan en je meer ziet (simpel gezegd). Wanneer je in rood licht kijkt passen je pupillen zich minder heftig aan waardoor je daarna snachts beter blijft zien en geen 'vlek' in je ogen houd. Rood licht is een prachtige functie die heel nuttig is, de felste rode stand is genoeg om in het aardedonker een rig te knopen zonder je nachtzicht te verliezen. Het witte licht is fel genoeg om alles te zien wat je nodig hebt in een bivvy. Het is niet voldoende om bijvoorbeeld de toppen van je hengels te verlichten. Ik heb dit geprobeerd om door de bivvy light voor mijn hengels te zetten tijdens het zeevissen. Maar ik zag niet genoeg voor een correcte beetindicatie.

Innovatie
Het is überhaupt opvallend dat hengelsport producten relatief weinig gebruik maken van innovatie. Bluetooth is bijvoorbeeld al jaren op de markt en veel beetmelders werken nog met radio. Dit kan natuurlijk ook met betrouwbaarheid samenhangen, vaak zijn legacy (oudere en dus meer doorontwikkelde systemen) betrouwbaarder dan nieuwe systemen. Toch zou je leuke dingen kunnen doen met bluetooth bivvylights en beetmelders. Een smart beetmelder die automatisch jouw bivvylight aanzet wanneer je beet hebt bijvoorbeeld. Dit soort systemen zijn er wel met radio, maar hier kun je weinig zelf aan instellen. Ik zou bijvoorbeeld wel een bivvylight willen die elke 2 uur aangaat om mijn aas te vervangen (voor het kanaalvissen op het noordzeekanaal).

New direction tackle heeft bijvoorbeeld wel bluetooth producten. https://www.newdirectiontackle.co.uk/index2.php
Toch blijven hengelsport producten met bluetooth duur een set van New Direction met 2 beetmelders kost zo'n €170.-

Specificaties van fabrikant:

  • Lumens: 10-100 (dependent on setting)
  • Battery life @ 15C: 6-180 hours (dependent on setting)
  • Battery capacity: 2600mAh
  • Recharge time: 4-4.5 hours
  • IP64 Dust & Water Resistant
  • Approximate Dimensions: 205mm x 38mm x 38mm

Total fishing tackle heeft een goede video review gemaakt van deze bivvy lights. Je kunt deze hierboven bekijken.

Pluspunten

+ Rood en groen licht

+ Goede accuduur

+ Bankstick adapter

+ Dimbaar met afstandsbediening

+ Waterdicht

Minpunten

- IR voor afstandsbediening is onhandig

- Provosorische bevestiging magneetstrip

Conclusie

De Ridgemonkey Bivvy Lite Elite IR is een goede lamp, niemand die op zoek is naar een bivvylight zal spijt krijgen van deze aankoop. Wel vind ik dat de uitvoering van verschillende versies beter had gekund. Een betere sealing op de afstandsbediening is ook een gemiste kans.