Shimano Aerlex XTB 10000

Deze review is onafhankelijk en niet gesponsord.

Het afgelopen jaar heb ik twee Shimano Aerlex XTB 10000's gebruikt. Dit is een uitgebreide review van deze molens.

Laat ik beginnen met duidelijk maken dat de Shimano Aerlex XTB 10000 serie erg goede molens zijn. Het zijn molens zonder vrijloop systeem dus als je statisch op karper wilt gaan vissen zul je de slip iets open moeten draaien als je de hengels opsteld. Verder kun je er uiteraard uitstekend mee penvissen of een andere techniek.

Als je op de bovenstaande foto denkt wat doen die gele streepjes daar? Dat zijn Fluoriserende stukjes tape. Ik vis vaak snachts en deze hele setup is zwart, ik kon die set vaak slecht zien snachts vandaar de stukjes fluo tape. Wil je ook fluo tape? die van mij komen van Aliexpress je kunt ze hier bestellen. 

Wat direct opvalt wanneer je de molens opspoelt is dat de lijnopspoeling fantastisch is. De lijn ligt netjes en kaarsrecht verdeeld op de toch wel grote spoel. Verder is het molenhuis gemaakt van XT-7 shimano's naam voor een soort kunsttofcomposiet. Het materiaal is stevig genoeg voor een flinke stoot. Er zitten 2+1 lagers in de molen, dit lijkt wat weinig omdat veel molen ontwerpers zo veel mogelijk lagers op de specificatie lijst willen zetten. De kwaliteit van het materiaal en ontwerp is eigenlijk belangrijker dat de hoeveelheid lagers die in een molen verwerkt zitten.

De molens zijn met 645 gram ook niet eens erg zwaar. Natuurlijk zijn het geen lichte molens maar voor zulke grote molens is het best een goed gewicht.

Het najagen van de hoogste specificaties is overigens iets wat veel molenontwikkelaars doen. Het merk Kastking bijvoorbeeld heeft altijd absurd hoge specificaties maar werkt zeker niet zo goed als een Shimano molen. Dat terzijde zijn de specificiaties van de XTB's prima, de slip gaat tot wel 15kg wat extreem veel is, zo veel dat je het in Nederland waarschijnlijk nooit nodig gaat hebben. Ik weet niet precies wat het doel is van zo'n wat ze in het engels "Locking Drag" noemen, je kunt deze alleen gebruiken als je lijnen met extreem hoge trekkracht gebruikt en voor vissen in Nederland is dat niet nodig.

De spoelen zijn zeer groot maar dat heeft meerdere voordelen. De lijnopspoeling is geweldig en het werpen gaat daardoor erg goed en ver. Daarnaast past er enorm veel lijn op de spoelen: 0.35-400/0.40-300/0.45-200. Nu vist er bij mijn weten bijna niemand op enorme afstanden in Nederland op zoetwater toch is het wel fijn dat ook wanneer je al eens wat lijn verloren bent je gewoon door kan vissen. De lijnclips op de spoelen zijn lastig te openen maar houden lijn wel goed vast. Het risico op kneuzen van nylon en fluocarbon lijn lijkt wel aanwezig omdat de lijnclips vrij strak en scherp zijn, toch heb ik hier geen problemen mee gehad.  De beugels zijn wat zwak, een van de geteste molens had na een stoot in de auto een verbogen beugel, deze kun je wel weer wat terugbuigen of vervangen maar ideaal is dat niet. De lijnrollers zijn perfect en doen altijd hun werk, ik heb geen moment meegemaakt waarop de lijnroller haperde.

Een minder positief punt is een ontwerp dat er voor zorgt dat je de beugel alleen kunt openen als de lijnroller niet naar boven wijst (het dichtst bij je hengel zit). Dit is ongelovelijk vervelend wanneer je gewend bent om op deze manier uit te werpen. Elke keer dat je de beugel wilt openen wringt deze intern en ben je genoodzaakt de beugel dicht te doen. Als de beugel dicht is heb je twee opties of de instant anti reverse uitzetten en de molen iets verder afspoelen of iets verder binnendraaien. Het is een onnodige handeling en het is gewoonweg irritant. Bij bijna geen enkele andere molen heb je dit probleem, het is mij dan ook een raadsel waarom Shimano dat op deze manier ontworpen heeft.

De prijs van de molens is in de middenklasse. Ook al fluctueerd de prijs best aanzienlijk. Wij hebben deze molen in december 2019 gekocht voor €120.- voor twee molens dus €60.- per stuk. Inmiddels blijkt dit erg goedkoop te zijn geweest aangezien de gemiddelde verkoop prijs in Augustus 2020 ongeveer €85.- is. Dat zou kunnen komen door de huidige corona crisis waardoor overal tekorten zijn.

Pluspunten 

- De molens zijn bijzonder goed afgeschermd tegen vuil ookal zijn het geen waterdichte molens.

- De lijnopspoeling is echt fantastisch te noemen

- De molens zijn erg soepel en blijven dat ook mits je de molens goed onderhoud

Minpunten

- De beugel moet met de lijnroller naar beneden of zijwaarts gericht zijn anders kan deze niet worden opgengeklapt. Beide molens hadden deze functionaliteit die voor mij voornamelijk een probleem was.

- Lijnclips zijn moeilijk te gebruiken

Conclusie

Deze Shimano molens zijn wat je van een middenklasse Shimano molen kan verwachten, zij doen heel veel goed, hebben een lange levensduur, gevoelige slip en geweldige lijnopspoeling. Het ontwerp dat er voor zorgt dat je de beugel niet kunt openen met de lijnroller naar boven is voor een vervend vissen onoverkomelijk, hier gaat men zich uiteindelijk aan ergeren en de molen zal ook sneller slijten omdat je telkens op het verkeerde punt de beugel open wilt doen. Dit is echter alleen als je gewend bent met de lijnroller naar boven te beginnen met uitwerpen.

Deze molens zijn het geld dik waard, zeker wanneer je deze rond de €60.- kunt kopen. Wanneer je ze voor €90.- per stuk koopt zijn er ook andere alternatieven waar je wellicht meer waar voor je geld krijgt.

Deze molens zijn slechts (bijna) een jaar gebruikt maar ik ben er zeker van dat het topkwaliteit molens zijn die nog lang mee gaan.