Shimano baitrunner 8000 D

Deze review is onafhankelijk en niet gesponsord. De links zijn wel affiliate links, als je dus een Shimano molen wilt kopen zouden wij het waarderen als je dat via onze links doet, dan kunnen wij weer meer reviews maken. 

De Shimano 8000D series zijn de opvolger van de klassieke amerikaanse versie baitrunner molens. Het zijn echt veelzijdige werkpaarden gemaakt voor verschillende vistechnieken. Shimano is de uitvinder van de baitrunner en dat merk je aan deze molen. 

Twee dezelfde molens? 

8000OC

Schematische weergave van de 8000OC

12 BTR 8000 OC
PDF – 247,7 KB 164 downloads

8000D

Schematische weergave van de 8000D

10 BTR 8000 D
PDF – 194,6 KB 170 downloads

Het is eigenlijk noodzakelijk om vooraf aan deze review een kort stukje te schrijven over de shimano 8000 oceanic. Dit is een goedkopere molen van Shimano die nagenoeg hetzelfde is als de 8000D serie. De materialen zijn voor zover als dat bevestigd kan worden door de Shimano website hetzelfde afgezien van de (shielded) SARB lagers op de 8000D. Alleen de lijnroller is anders en de beugel van de OC is tweedelig en de beugel van de 8000D is uit een stuk staal gemaakt. Als je de onderdelenkaart download zie je dat de onderdelen lijst vrijwel hetzelfde is, het maakt dus eigenlijk niet veel uit of je de OC koopt of de 8000D. Wij hebben voor de 8000D gekozen omdat de beugel uit een deel gemaakt is en het goud visueel wat aantrekkelijker is. Het is uiteraard wel een beetje vreemd dat er twee bijna identieke molens zijn, flauw eerder dan vreemd. De functie van de Oceanic is mij dan ook niet helemaal duidelijk. 

In de bovenstaande afbeelding zie je het verschil tussen de OC en de D serie, de beugel is uit een stuk gemaakt. 

Verschillen OC vs D 

- SARB shielded bearings / beschermde lagers op de 8000D 

- 8000D heeft de beugel uit een stuk 

- Betere lijnroller op de 8000D 

Grote vis of nederlandse karpers? 

De Shimano 8000D serie is bijzonder veelzijdig, dit soort molens zijn perfect geschikt om statisch mee te karpervissen maar je kunt ze ook inzetten op zee. Hieronder zie je een video van iemand die een grote Sailfish vangt op een 8000D, na het zien van deze video weet je zeker dat je elke vis in Nederland aankan. De lijncapaciteit is ook vrij ruim, de spoelen zijn niet heel lang maar wel erg diep. De spoelen zijn niet "braid ready" dus je moet met gevlochten lijn wel backing gebruiken. 

Hier het bewijs dat deze molens zwaar werk niet uit de weg gaan. Deze man vangt een sailfish op zee met de shimano 8000D molen.

Gebruik 

Het gebruiken van de Shimano 8000D serie is fantastisch, alles werkt zoals je dat van Shimano wellicht gewend bent. Maar er is meer, de beugel voelt stevig aan en er zit op geen enkel bewegend onderdeel speling. De slib is super soepel en daardoor kun je er met maximaal 9kg slibkracht makkelijk een snoek mee vangen, maar als je er .12 op zou spoelen ben ik er van overtuigd dat je ook een winde nog binnen kan halen; zo goed is de slib. 

Baitrunner 

Uiteraard zullen de meeste mensen deze molen kopen voor zijn baitrunner functie. Het open zetten van de baitrunner gaat door de hendel aan de achterkant van de molen, dit is een makkelijk systeem. Het enige wat soms lastig is om te zien of de baitrunner aanstaat, hier ga ik nog een visuele oplossing voor bedenken. Wat wel opvalt is dat de afstelling van de baitrunner net iets te ver doorgedraaid kan worden waardoor hij weer zwaarder wordt, dit had mooier afgewerkt mogen worden. 

Afwerking 

Shimano heeft een leuke combinatie van zwart en goud gekozen voor de 8000D. Toch ben ik geen fan van de grote hoeveelheid tekst op deze molen, dat is iets persoonlijks en kennelijk vinden veel mensen het wel mooi want alle fabrikanten doen het. Hierboven zie je bijvoorbeeld een foto van de achterkant, waarom staan daar allerlei teksten? het voelt bijna alsof de gebruikshandleiding op de achterkant gedrukt. Het weghalen van deze tekst is ook niet echt mogelijk. 

Conclusie

De shimano 8000D is een topmolen, toch vind ik dat er kleine details niet helemaal kloppen. Iets dat niet nodig is en je niet hoeft te verwachten voor zo'n 130 euro. Ook vind ik het verschil met de Oceanic niet te verklaren en geeft het mij een gevoel van een fabrikant die geld wil verdienen meer dan een fabrikant die een passie heeft voor goede molens. Toch blijft dit de beste keuze voor een veelzijdige baitrunner.  

Pluspunten

+ Bijzonder sterke molens

+ Soepele actie

+ Olie poortje

+ Geweldig geluid van de slip en de beugel

Minpunten

- De lijnclip is bijzonder klein, op deze molen heb ik 0.38 fluocarbon gespoeld en deze lijn blijft niet achter de lijnclip hangen waardoor de lijnclip onbruikbaar is.

- De hendels en de hendelknop hebben geen schroeven en zijn daardoor niet zelf aan te passen.