Spro C-tec XWF beetmelder set

Deze review is onafhankelijk en niet gesponsord.

De SPRO C-tec XWF beetmelder set is het topmodel beetmelder van SPRO maar valt eigenlijk toch in de budget klasse. Wij hebben door goed te zoeken deze set kunnen kopen voor €55.- exclusief verzendkosten. Dat is eigenlijk bijzonder goedkoop voor drie beetmelders plus een ontvanger in een koffertje.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is prima, de beetmelders zijn gemaakt van plastic maar er zit een soort zachte rubberachtige coating overheen. Deze coating geeft de beetmelders een prettige luxe uitstraling. De techniek is erg simpel, er is een plastic rolwiel aanwezig waar de lijn in valt en daarin zitten twee magneetjes. Als een van de magneetjes langs de sensor komt wordt er een beweging geregistreerd. Voor een enkele registratie is dus wel in de meest nadelige stand een halve omwenteling vereisd. Als je bijvoorbeeld statisch aan specimen vissen doet kan dit een probleem zijn, vis je op elke andere statische manier is dit geen probleem. Het kan maximaal voorkomen dat je bijvoorbeeld een lijnzwemmer mist. Soms kan het wel vervelend zijn als je niet doorhebt dat er bijvoorbeeld veel voorn op je voerplek zit. Voor de rest zijn de beetmelders vrij simpel, er zit een groot vak in voor een 9 volt batterij en de rubberachtige coating zorgt er voor dat je hengels stevig in de melders liggen.

Gebruik

Wat opvalt in het gebruik is dat de beetmelders de lijn kunnen registreren in allerlei vreemde hoeken. Je kunt bijvoorbeeld de lijn op een hoek van 90 graden door de melders laten gaan zoals het bedoeld is maar zelf op 30 graden wordt de lijn goed opgepakt en geregistreerd. Dit is voor karpervissen niet vaak nodig maar het zijn wel handige melders voor all round statische vissers. Ik heb zelfs uitgeprobeerd of het lukt om met deze beetmelders op het noordzeekanaal te vissen. De hengels stonden vrijwel omhoog gericht met de lijn zowat langs de beetmelder en toch kon er beetregistratie plaatsvinden. De led lampen op de beetmelders zijn bijzonder fel, dit is voor mijn visserij geen probleem maar vis je vaak in een woonwijk dan zul je van redelijke afstand de beetmelders kunnen waarnemen. Wat wel ideaal is voor woonwijkvissers is dat je de beetmelders helemaal op stil kunt zetten en alleen de ontvanger kunt laten piepen.

Dit is een bijzondere brasem, tijdens het testen van deze beetmelders pakte deze flinke jongen het haakaas op. Dit is de enige brasem die ik ken die echt een run maakt, zeker 10 seconden lang schreeuwden de beetmelders het uit, toen ik aansloeg wist ik wel hoe laat het was.... slijmjurk.

Pluspunten

+ All round toepasbaar

+ Ontvanger werkt goed ook door tentdoeken en stoelen heen

+ Aantrekkelijke prijs

Minpunten

- Het koffertje is erg simpel

- De twee magneten in het rolwiel zorgen voor een iets vertraagde beetregistratie, lijnzwemmers zoals voorn zul je kunnen missen.

- Wit licht als beetmelder is een vreemde keuze voor kleurcodering