Vissen op Riverkreeft (aan de hengel vangen)

Sinds zo'n 10 jaar geleden is de populatie rivierkreeften enorm toegenomen. Maar deze grote groei van de groep rivierkreeften is geen natuurlijk proces; de groeide populatie bestaat uit exoten. Exoten zijn rivierkreeften die niet thuishoren in ons ecosysteem; een ander bekend voorbeeld zijn de verschillende soorten Grondels die zich hebben gevestigd in onze rivieren. De nieuwe rivierkreeften en met name 5 soorten Amerikaanse Riverkreeften veroorzaken veel schade aan de flora en fauna in Nederland. Er is ook een inheemse rivierkreeft maar die soort is bijna volledig verdrongen uit de Nederlandse wateren door de uitheemse soorten. 

Rivierkreeft vissen met de hengel 

Wat heb je nodig om te kunnen vissen op rivierkreeft met een hengel? 

- Een hengel, vaste stok of werphengel maakt niet uit.  

- Een dobber 

- Aas 

- 0.25 tot 0.30 nylon of fluocarbon voor de rig 

- Grote haak maatje 1/0 

- Een onderlijn van fluocarbon 0.2 of dikker 

- Een emmer als je de kreeften wilt meenemen 

- Een hele felle zaklamp (als je wilt nachtvissen) 

Aassoorten 

- Stukjes vis 

- Inktvis 

- Reepjes spek 

- Reepjes vet van dieren 

- Reepjes rundvlees, varkensvlees 

- Stukjes krabvlees 

- Rottende vis 

Nachtvissen op rivierkreeft met zaklamp

Als je gaat vissen op ondiep en enigzins helder water kan je snachts rivierkreeften spotten. 

Rivierkreeft aanbeet 

Als je nog nooit een rivierkreeft aanbeet hebt gezien kan je verrast worden door hoe langzaam het gaat. Deze video laat een duidelijke rivierkreeft aanbeet zien. Vaak zijn de plaatsen waar je vist te ondiep om met een staande dobber te kunnen vissen. (De dobber is van Dobber Rob)

Rigs voor rivierkreeft 

Het maken van een rig voor rivierkreeft is erg simpel. Er zijn op het moment voor zo ver wij konden verifiëren 2 rigs. Die van Ruben Bil en de rig van Onder de Oppervlakte. 

Benodigdheden OO rivierkreeft rig: 

0.25 tot 0.35 nylon of fluocarbon 

Dobber 

Wartel 

Haakje (zeevis, karper wat je wilt) 

Hieronder zie je de OO Rig voor rivierkreeft. Het is als het ware een hele lange hair maar dan met een lus in plaats van karperaas. 

Stap 1: Knip zo'n 30cm lijn af 

Stap 2: Maak aan een uiteinde een zo klein mogelijk lusje 

Stap 3: Steek het uiteinde zonder lusje van boven door het oogje van de haak 

Stap 4: Maak een knotless knot 

Stap 5: Rijg het uiteinde zonder lusje door de lus en werk het haakje er ook doorheen 

De lus zetten 

Als je een kreeft ziet aanbijten of jouw dobber begint weg te wandelen dan kun je de kreeft vangen, je hoeft niet echt aan te slaan maar je kunt de lijn gewoon strakdraaien of straktrekken. Het is wel handig om de kreeft daarna zo snel mogelijk boven het land te tillen zodat als hij er af valt tenminste op land terrecht komt. 

Video over de lus 

Rivierkreeft vastpakken 

Een rivierkreeft is niet echt gevaarliijk, maar wel gevaarlijker dan een voorntje! Deze video laat je zien hoe je een rivierkreeft het beste kunt vastpakken. 

Methode 1: Ruben Bil methode 

De rivierkreeft wordt wereldwijd bevist; meestal met netten maar soms ook met de hengel. Ruben Bil heeft echter een nieuwe manier gevonden waarop je rivierkreeften kunt vangen door middel van een soort lasso systeem. 

Baarzen houden van rivierkreeft! 

Deze en vele andere baarzen houden best van een rivierkreeft. Wat mij niet duidelijk is of zij deze rivierkreeft imitaties aanvallen omdat zij dat uit instinct doen of omdat zij daadwerkelijk rivierkreeft eten. Het lijkt mij namelijk lastig voor zo'n baarsje om een rivierkreeft te verteren. 

Felle zaklamp? 

Als je geen felle zaklamp hebt kun je overwegen dezelfde zaklamp te kopen als ik gebruik in de bovenstaande drie videos. De versie die ik gebruik is 6500k en 7135x8 de andere versies werken iets minder goed voor deze vismethode. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.